Peste 13 ani de muncă, peste 2000 de oameni primiți și îngrijiți, 13 case cu peste 230 de locuri — este bilanțul în cifre al activității de suflet a lui Viorel Pașca. De numele său se leagă centrele de primire și ajutor pentru cei vârstnici, bolnavi și fără adăpost, situate la Dumbrava, Tinca și Ineu, în județul Bihor.
Viorel Pașca a început să primească bătrâni fără adăpost în urmă cu mai bine de 13 ani, după ce văzuse la televizor o știre ce l-a marcat: doi oameni ai străzii muriseră de frig. Domnul Pașca avea două camere în plus, așa că s-a gândit să primească la început două persoane în propria sa locuință. Apoi încă două persoane, și a tot continuat așa.
Prima casă pentru adăpostirea celor bolnavi a fost cumpărată de un arădean.
Au urmat alte 12 case, achiziționate de-a lungul anilor din donațiile oamenilor inimoși. În toate casele, condițiile care li se oferă celor găzduiți sunt mai mult decât decente: curățenie, paturi confortabile, așternuturi și haine curate, grupuri sanitare, căldură și trei mese pe zi.
Poveștile celor care ajung aici sunt de cele mai multe ori dureroase: bătrâni care au ajuns în stradă în urma pierderii locuinței sau abandonului din partea familiei, oameni fără adăpost care suferă de boli incurabile, oameni cu boli psihice care nu mai au niciun sprijin. Cei mai mulți dintre cei primiți în centrele din Dumbrava, Tinca și Ineu vin de la spitale din întreaga țară — unde ajung din cauza bolii sau accidentelor, însă la externare, nu au unde să fie trimiși și nu se pot descurca singuri.
E și cazul Mariei, una din persoanele care locuiește de peste 10 ani la centru, fiind imobilizată la pat în urma unui atac cerebral. Alte câteva cazuri sunt detaliate în secțiunea „Inspirație”: oameni care au pierdut totul, ca urmare a necazurilor întâmpinate în viața lor.
Viorel Pașca ne spune că, dincolo de lucrurile elementare: un pat, un acoperiș deasupra capului, o masă caldă, ceea ce prețuiesc cel mai mult oamenii de la centre sunt atenția și afecțiunea. Cei care îi îngrijesc pe bolnavi le redau zâmbetul și pofta de viață de multe ori prin cele mai simple și mici gesturi. Programul de zi cu zi la centre include și socializarea sau diverse activități recreative. Însă pentru toate e nevoie de cât mai multă implicare, de cât mai mulți oameni cu inimă mare.