Înapoi la articole

Teen Challenge transformă vieți prin vindecarea dependenței

Publicat în: 24 mart. 2019

Categorie: Articole

1 / 4

Teen Challenge este o organizație non-profit cu o istorie impresionantă, având în prezent centre în peste 108 țări. Scopul organizației înființate în 1958 de pastorul David Wilkerson, în New York, este de a-i ajuta pe tinerii afectați de diverse dependențe (îndeosebi dependența de droguri) să se vindece și să se reintegreze în societate ca adulți sănătoși din punct de vedere fizic, emoțional, socio-profesional și spiritual. Astăzi, Teen Challenge înregistrează o rată impresionantă de vindecare printre rândurile absolvenților programului.

Modelul de recuperare practicat de Teen Challenge a rămas aproape neschimbat, de la fondarea primelor centre ale organizației, în SUA. Timp de un an, studenții locuiesc la centru, unde urmează un program de activități antrenant și bine structurat, care vizează toate aspectele importante ale vieții și ale responsabilității de adult.

De ce e diferit Teen Challenge de alte programe de recuperare a dependenților? Pe de o parte, pentru că aici se practică o abordare holistică, în care toate aspectele esențiale ale personalității sunt stimulate și dezvoltate. Dar rezultatele extrem de bune se datorează în mod esențial activării laturii spirituale — prin practicarea unei credințe vii și autentice.

Teen Challenge România

Din 1969, Teen Challenge și-a dezvoltat prezența și în Europa, numărând astăzi centre în 37 de țări, cu peste 2000 de voluntari implicați.

Anul 2007 marchează deschiderea în România a primului centru Teen Challenge pentru bărbați, la Grădiștea și are o capacitate de 16 locuri, iar în 2015, a fost deschis și centrul pentru femei — House of Joy, iar în ultimii ani s-au mai adăugat două centre suplimentare, în Baia Mare și în Timișoara.

Peste 80 de dependenți au absolvit programul în acest centru, și niciunul dintre ei nu s-a reîntors ulterior la consumul de substanțe.

Dependența de substanțe și în special cea de droguri din categoria de risc major este o problemă cu un impact mai mare decât ne putem imagina. Multe vieți și familii sunt ruinate de tirania drogului, iar efortul de recuperare este adesea mult prea mare, raportat la resursele interioare ale celui care suferă de dependență. Însă dependența nu este o boală, ci un comportament învățat care poate fi schimbat, conform celor de la Teen Challenge. Respectul, încrederea și dragostea cu care ei lucrează cu dependenții le oferă acestora din urmă puterea necesară de a-și reface viața.

Întreaga echipă de la centrele Teen Challenge muncește cu dăruire și dragoste, lucru care se simte în primul rând prin rezultatele obținute.

Fiind o organizație non-profit, Teen Challenge depinde în întregime de donații. GiveFirst susține subdiviziunea Teen Challenge România pentru munca deosebit de importantă și valoroasă pe care o fac, salvând vieți și îndrumându-i pe oameni spre sănătate spirituală, socială și emoțională.