Livia și Jivan

Speranță și creștere, pentru o familie frumoasă

DeCe este o inițiativă derulată de organizația Networks România, care a creat locuri de muncă într-un atelier de producție a accesoriilor din piele și lână, destinate comunităților dezavantajate din Șiria (județul Arad) și din împrejurimile acesteia. Echipa de voluntari veniți atât din țară, cât și din străinătate, organizează cu dăruire multe activități educative și de mentorat, atât pentru copii cât și pentru adulți, se implică în viața comunitară și de familie, ajută acolo unde e nevoie, pentru ca oamenii să-și îmbunătățească nivelul de trai. GiveFirst colaborează cu Networks România de peste 5 ani.

Jivan a fost primul angajat al DeCe pentru meșteșugul accesoriilor din piele. Începutul a fost greu pentru el, pentru că în mediul din care provine, oamenii nu înțeleg în totalitate beneficiile muncii. Dar acum, toți își doresc un loc de muncă stabil. Deși viața lui și a familiei sale era grea în trecut, acum, cu ajutorul echipei Networks și prin multă muncă și determinare, Jivan și soția sa, Livia, și-au construit o nouă viață, pentru ei și copiii lor.

Jivan și Livia trăiesc cu cei trei copii frumoși ai lor, în aceeași curte cu părinții lui Jivan, care fac parte din proiectul derulat de Networks pentru dezvoltarea serelor. În fiecare an, aceștia cultivă legume și fructe în propria lor seră. În anotimpurile calde, ei se bucură de mâncare proaspătă și variată, suficientă cât să le poată da și vecinilor lor.

Echipa Networks a ajutat această familie și cu nașterea celor doi copii mai mici, mergând cu Livia la controalele regulate la medic în timpul sarcinii și asigurându-i un pachet cu toate cele necesare pentru naștere și primele săptămâni după naștere. Livia încă participă la întâlniri cu echipa de îngrijire și sănătate, unde se familiarizează cu subiecte importante precum igiena sau îngrijirea copilului și primește suplimente alimentare de bază. Pentru a-și ușura munca în gospodărie, Livia împrumută, tot de la echipa Networks, săptămânal o mașină de spălat semi-automată. În urmă cu câțiva ani, echipa Networks i-a ajutat să sape o fântână în propria curte, pentru a nu mai fi nevoiți să care apa de la un alt puț aflat la distanță de casa lor.

Mărturia Liviei:
„Dacă nu era soțul angajat la voi, dacă nu era Domnul Lee, n-am avea ce avem astăzi. Datorită soțului, care merge la lucru, datorită domnului Lee și a oamenilor, voluntarilor de la voi — avem astăzi ce ne dorim.

Înainte am avut doar o cameră, am avut vatră, nu a fost beton, nu a fost nimic pe jos. Astăzi avem mai multe camere și vrem să închidem camera cea mare, să facem o baie, o bucătărie, dormitoare pentru copiii noștri. Cui îi datorăm toate acestea? Domnului Lee, pentru că a angajat băieți de aici. Din alocația copiilor, nu trăiești. Și dacă n-ai școală, nu te primește nimeni astăzi la un loc de muncă fără opt clase făcute.

Ne creștem copiii, vrem să le facem un viitor cum noi nu am avut. În septembrie merge copilul nostru cel mai mare la școală. Începe clasa pregătitoare. Și ceilalți doi merg încă la grădiniță. Până acum, copiii s-au dus la grădiniță și la clubul de joacă de la voi, unde au învățat multe. E important pentru copii să meargă la școală, să învețe, să fie cuminți, să nu învețe prostii. Îmi doresc ca ei să aibă tot ce noi nu am avut.”