Mavromatis Euripides

O viață de realizări, zguduită de neprevăzut

Mavromatis Euripides, de origine greacă, nu a cunoscut ce înseamnă lipsurile, sărăcia sau greutățile, făcând parte dintr-o familie relativ bogată, în care școala și educația erau de mare importanță. A absolvit două facultăți, a lucrat ca inginer în Iran, a predat în facultăți, agonisind bani suficienți pentru a nu avea grija viitorului. Deși avea multe calităț și aptitudini care l-au ajutat în viață, Mavromatis a avut totuși vulnerabilități care au ajuns să-i cauzeze mari probleme financiare.

Escapadele amoroase în afara căsătoriei au condus la deteriorarea relației cu soția sa, de care s-a despărțit în cele din urmă, fără să o mai vadă în ultimii ani. Apropiindu-se încet și inevitabil de apusul vieții, acesta și-a încredințat toți banii agonisiți singurei sale fiice care trăia în București. Banii urmau să fie investiți în diferse afaceri, așa că Mavromatis spera că ultimii ani îi va petrece în tihnă, bucurându-se de munca și resursele agonisite de-a lungul vieții.

Viața însă i-a pregătit altceva: întâi a fost diagnosticat cu cancer, iar la scurt timp după aceea, singura lui fiică a murit într-un accident de mașină. De parcă acestea nu ar fi fost de ajuns, câteva săptămâni mai târziu i-au bătut la poartă funcționarii unei bănci, tot cu o veste proastă. Aceștia l-au informat că este executat silit și în cel mai scurt timp trebuie să evacueze casa, situație în care a ajuns deoarece fiica sa a girat băncii cu toate bunurile pe care le deținea.

Astfel, bătrânul a ajuns în stradă, în scurt timp ajungând la unul dintre spitalele bucureștene din cauza bolii sale. La externare, cum nu avea unde familie, rude sau prieteni la care să meargă, Mavromatis a fost primit la centrul de îngrijire din Dumbrava, în județul Bihor. Aici și-a petrecut ultimii ani din viață, într-un mediu în care a avut parte de îngrijire și atenție de la echipa inimoasă care se ocupă de alți bătrâni și oameni greu încercați, care, precum bătrânul, nu au mai avut niciun sprijin în viață.